Locale Altele
Miercuri, 1 Mai 2024
Mie, 1 Mai 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Un român scoate din flăcări un copil şi devine „erou american” la New York. Imaginile au făcut înconjurul lumii - VIDEO
Gândul  - Vineri, 2 Octombrie 2009

Un imigrant român a devenit "erou american" la New York, după ce a salvat din flăcări, miercuri seara, un băiat de patru ani din cartierul new-yorkez Bronx. Cu câteva minute înainte, românul îl ajutase şi pe tatăl copilului să scape.

Curajul său a devenit cunoscut în toată lumea graţie unei înregistrări postate pe YouTube, a invitării sale în celebra emisiune matinală "Good Morning, America" (Bună dimineaţa, America) de la ABC News şi a relatărilor din tabloidele new-yorkeze.

"Bunul samaritean" din România a fost elogiat de părinţii copilului salvat (care se recuperează la spital), de către trecători şi jurnalişti.

Horia Creţan (33 de ani) lucra într-un magazin de electronice de pe Zerega Avenue (în zona Westchester Square), dar imediat şi-a lăsat treburile, când a auzit ţipete disperate venind dintr-un imobil din apropiere. El nu s-a mulţumit să stea în mulţimea de privitori strânşi, ci a încercat o operaţiune de salvare pe cont propriu, înainte de sosirea pompierilor.

Povestea, relatată de "eroul" însuşi

Creţan însuşi a fost cel care a povestit, pentru cotidianul New York Daily News (NYDN), firul evenimentelor al căror protagonist a fost imediat ce, după ieşirea din magazin, a văzut un imobil cuprins de valuri de fum.

"Am fugit şi am adus scara. M-am apropiat de ieşirea de incendiu şi am început să urc", a spus românul, precizând că, iniţial, nu a văzut pe nimeni în dreptul ferestrei. Creţan a menţionat că, atunci când a ajuns în dreptul ferestrei, a văzut un bărbat care ţipa şi care părea incapabil să se salveze.

"Cred că era în stare de şoc, nu putea să iasă afară. Eu l-am ajutat să iasă", a mărturisit imigrantul. Dar adevărata faptă de eroism a venit după aceea, când bărbatul ieşit din camera plină de fum a spus că în interior se mai află cineva.

"În acel moment am spart geamul, ca să iasă fumul. Trebuia să văd unde se află băiatul", a spus Creţan, care nu a putut să facă nimic până nu au venit pompierii din pricina fumului înecăcios. Odată ce un pompierii au ajuns la faţa locului, Creţan şi acesta l-au tras pe fereastră pe băiat.

Imediat, românul a părăsit imobilul pe scara de incendiu, cu copilul învelit într-o draperie, căci locul era foarte periculos. Pompierii aveau să mai lupte cu flăcările încă 40 de minute până la stingerea incendiului.

Imaginile cu Creţan coborând cu puştiul în braţe au devenit foarte populare pe YouTube, fiind apoi preluate de televiziunile locale. La un moment dat, românul s-a oprit pe scări, pentru a-i face respiraţie artificială puştiului, care îşi pierduse cunoştinţa. Aceste imagini nu au putut fi ignorate nici de ABC News şi au atras invitaţia la emisiunea "Good Morning, America".

"Sirenele pompierilor într-o zi, clopote de nuntă a doua zi"

"Sirenele pompierilor într-o zi, clopote de nuntă a doua zi", a scris NYDN, adăugând la relatarea faptei eroice şi urmarea fericită a acesteia din studiourile ABC News. Creţan a fost invitatul realizatoarei Desiree Guzman, căreia i-a făcut o surpriză.

După ce a răspuns la întrebările legate de salvarea tatălui de 40 de ani şi a fiului de 4 ani, românul a "preluat controlul" emisiunii. Îngenuncheat, el şi-a cerut prietena în căsătorie, promiţându-i că "nu va avea parte de niciun moment de plictiseală alături de el". Primul răspuns al fetei - Desiree Guzman, de 24 de ani, colegă de serviciu - a fost "eşti nebun, ştiai asta", dar până la urmă a fost un "da" categoric.

Românul, salvator "de profesie"

Horia Creţan nu s-a aflat la prima salvare din viaţa sa, a relatat siteul 6abc.com. La 12 ani, când se afla încă în România, Creţan şi-a scos sora de zece ani din flăcări. Din păcate, tatăl său avea să moară în respectivul incendiu.

Tags: cretan  erou  new york  


2633 vizite
Distribuie pe